10 May, 2007

Poznaj svoj svet okolo seba.

Tak ma napadlo, že častokrát ani nevieme ake krásy sa nachádzajú v blízkosti, kde žijeme. No pozrite napr. na tento úžasný kostolík v dedinke Haluzice, okr. NMn/V. nemá síce strechu, ale o to je zaujímavejší. Bol postavený asi v roku 1299 v románskom slohu. Odporúčam navštíviť.

1 comment:

Unknown said...

Haluzický opevnený kostolík je to pôvodne románsky, neskôr ho rozšírili a upravili v gotickom a renesančnom slohu. Od devätnásteho storočia je opustený. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1299 v dokumente, v ktorom sa hovorí, že kráľovské vojsko zaujalo od Matúša Čáka aj haluzický hrad. Bolo to za panovania posledného uhorského kráľa z roku Arpádovcov Ondreja III. Keďže na pravej strane Váhu v tomto priestore nebol hrad ani hradisko, kostol bol opevnený ako krátkodobé útočisko pre najbližšie okolie v búrlivých dobách vojen. Okolo kostola sa ťahal ochranný kamenný múr s vežami, strieľňami a zvonicou. Zrúcaniny kostola boli reštaurované v roku 1968.
Tesne pri zrúcaninách kostola sa tiahne asi 1 km dlhá, 200 m široká a 50 m hlboká Haluzická prierva, ktorá vznikla eróziou potoka v málo hlinitých bridliciach a dolomitoch tohoto flyšového pásma Bielych Karpát. Časť ochranného múru kostolíka sa zrútila práve do tejto rokliny. Roklina sa neustále rozširuje. Dnes je chráneným krajinným územím.